2-06-4569/8
2-06-4569 KOHTUOTSUS EESTI VABARIIGI NIMEL Kohus Harju Maakohus Kohtunik Maire Lukk Otsuse tegemise aeg ja koht 02. november 2007.a Tallinn, Kentmanni kohtumaja Tsiviilasja number 2-06-4569/34 Tsiviilasi VA hagi EAS-i vastu 36 300 krooni nõudes Menetlusosalised ja nende esindajad Hageja VA (isikukood xxx, elukoht xxx) Kostja EAS (registrikood xxx, asukoht xxx), esindaja D Sotnikova Kohtustungi toimumise aeg 04.10.2007 Kohtuistungil osalesid Hageja Kostja esindaja RESOLUTSIOON 1. Jätta rahuldamata VA hagi EAS-i vastu 36 300 krooni nõudes.
Hüvitatava summa kindlakstegemiseks tuleb kostjal esitada avaldus koos nimekirja ja kulusid tõendavate dokumentidega kohtule 30 päeva jooksul alates kohtuotsuse jõustumisest.
Edasikaebamise kord Kohtuotsuse peale võib esitada apellatsioonikaebuse Tallinna Ringkonnakohtule 30 päeva jooksul alates kohtuotsuse kättetoimetamisest, kuid mitte hiljem kui 5 kuu jooksul arvates avalikult teatavaks tegemisest.
Apellatsioonkaebuse esitamisel tuleb tasuda riigilõiv.
Juhul kui apellatsioonkaebuses on märkimata, kas apellant soovib asja arutamist kohtuistungil, võib apellatsioonikohus asja lahendada kirjalikus menetluses.
1 2-06-4569 Asjaolud 1. 16.06.2004 N Š ja EAS sõlmisid õnnetusjuhtumikindlustuse lepingu, mille kohta väljastati kindlustuspoliis nr xxx (tl 20). Kindlustatud isikuteks olid NŠ, V P ja A Š .
08.07.2004 toimus Venemaa territooriumil õnnetusjuhtum.
Hageja nõue ja põhjendused 3. Hageja palub vastavalt 03.04.2006 esitatud hagiavaldusele välja mõista kostjalt maksmata jäänud kindlustushüvitise summas 36 300 krooni ja kohtukulud so riigilõivu 2 250 krooni.
Hageja tugineb oma nõudes VÕS §-le 537 lg 1 ja lg 2.
Hageja on soodustatud isik, mille kohta on kostjale saadetud vastava sisuga teade 31.03.2006 (tl
NŠ poolt oli täidetud kõik tema lepingulised kohustused (Tüüptingimused 100-2002).
Kostjaga on peetud kauaaegseid läbirääkimisi, kostja on pidanud ennast ülal ebakorrektselt.
Kostja on rikkunud oma kohustusi tahtlikult, mille tulemuseks NŠ südameatakk ja hüpertooniline kriis (tl 8).
Hageja on seisukohal, et kostja on põhjendamatult keeldunud osa kindlustuse väljamaksmisest.
Eelnimetatud teade on kostjale esitatud 16.05.2006 (tl 81).
Kohtuistungil esmalt selgitas hageja, et ta ei saa öelda kas ta soovib 36 300 krooni või 5000 krooni väljamõistmist, et selleks oleks tal vaja vaheotsust. Edaspidiselt hageja selgitas, et ta soovib hagi rahuldamist nõude osas, mille ta sai NŠ summas 36 300 krooni ja selle nõude osas võib teha osaotsuse ja ta soovib, et arutatakse ka nõuet, mille ta esitas 18.09.2007 avalduses hagi summa muutmiseks ja mis puudutab tema isiklikku kindlustusjuhtumit.
2 2-06-4569 Kostja vastuväited 10. Kostja hagi ei tunnista.
Tulenevalt VÕS §-st 475 lg 3 tuleb esitada hagi kohustuse täitmisele sundimiseks ühe aasta jooksul alates taotluse rahuldamata jätmise vastuse saamisest. 01.01.2005 saatis kostja NŠ teate, milles selgitas kindlustusvõtjale kindlustuslepingust (poliis xxx) tulenevaid hüvitamise aluseid ning teatas osalisest kindlustushüvitise taotluse rahuldamata jätmisest. Samas teate selgitas kostja aegumistähtaja õiguslikest tagajärgedest. Hagi on esitatud 31.03.2006, seega enam kui aasta hiljem 12. Kostja leiab, et hageja ei ole õigustatud isik hagi esitama ja palub tulenevalt §-st 371 lg 2 menetlus lõpetada.
Kostja ja Nina Š a vahel 16.04.2004 sõlmitud õnnetusjuhtumikindlustuse lepingus on soodustatud isikuks märgitud V P . Antud kindlustuslepingu lahutamatuks osaks on tingimused Q 100*2002 (tl 55-59), õnnetusjuhtumikindlustuse avaldused nr xxx/1, xxx/2 ja xxx/3 (tl 52,54).
Õnnetusjuhtumikindlustuse avalduse nr xxx/1 kohaselt on soodustatud isikuks V.P (tl 75).
Õnnetusjuhtumikindlustuse tingimuste Q 100*2002 § 4 kohaselt on soodustatud isik kindlustuslepingus määratud füüsiline või juriidiline isik, kellele pärast kindlustatu surmaga lõppenud kindlustusjuhtumit makstakse välja surmajuhtumihüvitis. Soodustatud isikut võib kindlustuslepingu kehtivuse ajal kindlustusvõtja soovi korral ja kindlustatu nõusolekul muuta.
Kuna kindlustuslepingu kehtivus sai läbi kindlustusperioodi lõppemisega 16.06.2005, siis pole kindlustusvõtjal õigust tagantjärgi s.o 31.03.2006 soodustatud isikut määrata. Samuti pole käesoleval juhul tegemist surmajuhtumiga, mille korral kindlustushüvitise saajaks on soodustatud isik.
02.09.2004 maksis kostja NŠ õnnetusjuhtumikindlustuse lepingu alusel päevarahahüvitise 9300 krooni perioodi 15.07.2004 – 14.08.2004 eest, s.o põhjendatud töövõimetuslehel oldud aeg.
Täiendavate tõendite esitamisel hüvitas kostja 10.01.2005 NŠ lisaks veel 7500 krooni perioodi 15.08.2004 - 08.09.2004 eest. 10.01.2005 edastas kostja NŠ teate, milles keeldus kostja maksmast päevarahahüvitist perioodi 09.09.2004 -11.11.2004, kuivõrd sel perioodil viibis kindlustatu töövõimetuslehel seoses psühhiaatrilise ja gastroenteroloogilise diagnoosiga.
Nimetatud haigestumise seotus 08.07.2004 toimunud liiklusõnnetusega pole aga tõendatud.
Õnnetusjuhtumikindlustuse tingimuste § 18 lg 1 p 6 kohaselt ei loeta kindlustusjuhtumiks ning hüvitamisele ei kuulu vaimuhaigus või arstliku diagnoosiga kinnitatud psüühikahäired ja nendega seotud vigastused.
30.05.2005 maksis kostja NŠ kui soodustatud isikule V.P päevarahahüvitise summas 31 500 krooni perioodi 15.07.2004 – 27.10.2004 eest.
Kostja on seisukohal, et perioodi 09.09.2004 – 11.11.2004 eest päevarahahüvitise maksmiseks puudub alus, kuna sel perioodil toimunud haigestumine ei ole seotud kindlustusjuhtumiga.
Käesolev vaidlus tuleneb õnnetusjuhtumikindlustuse lepingust nr xxx.
Kohtuotsuse põhjendused 3 2-06-4569 15. Kohus peab vajalikuks protsessiökonoomikast lähtuvalt lahendada kõik hageja esitatud taotlused kirjalikult käesolevas kohtuotsuses.
Kohus juhinduvalt tsiviilkohtumenetluse ülesandest (TsMS § 2) ei pea vajalikus pidada eraldi istungeid vahe- ja osaotsuste tegemiseks, kohus ei näe takistusi asja arutamiseks 04.10.2007 kohtuistungil.
Vastavalt märkele pooltele saadetud kohtukutsel kohustas kohus pooltel esitama kõik taotlused, tõendid ja vastuväited 20 päeva enne kohtuistungit, seega hiljemalt 14. septembriks (tl 84-87).
Kohtukutse sai hageja kätte 28.06.2007 ja kostja 26.06.2007 (tl 88, 89). Seega oli pooltel piisavalt aega taotluste ja tõendite esitamiseks.
Kohus soovib rõhutada, et käesolevas otsuses lahendab kohus nõuet, mis on esitatud 16.06.2004 NŠ ja EAS-i vahel sõlmitud õnnetusjuhtumikindlustuse lepingu alusel, mille kohta väljastati kindlustuspoliis nr xxx. Kindlustusjuhtum toimus 08.07.2004 Venemaa territooriumil.
Kohus jätab tähelepanuta hageja selgitused, et ta sooviks sama tsiviilasja raames arutada ka temaga seotud kindlustusjuhtumeid. Eelnimetatu ei ole võimalik, kuna selle eelduseks olevat hagi ei ole kohtule esitatud.
NŠ tasus lepingu sõlmimise päeval ettenähtud kindlustusmakse (tl 19, 53).
Vaidlust ei ole selles, et kostja on õnnetusjuhtumikindlustuse lepingu alusel NŠ välja maksnud NŠ päevarahahüvitise kokku 16 800 krooni (9300 + 7500) perioodi 15.07.2004 – 08.09.2004 eest ja V P päevarahahüvitise 31 500 krooni perioodi 15.07.2004 – 21.10.2004 eest (tl 6-7, 25, 7174). Hageja on esitanud kohtule selle perioodi kohta NŠ töövõimetuslehed (tl 32,33). Vastavalt kindlustuspoliisile nr xxx/1 oli soodustatud isikuks V P (tl 30).
Eeltoodu põhjal saab teha järelduse, et hagi tuleb esitada kohtule 1 aasta jooksul taotluse rahuldamata jätmise vastuse saamisest. Seega aegumise tähtaeg on 1 aasta mitte 10 aastat nagu hageja arvab.
4 2-06-4569 Kohtule esitatud tõenditest nähtub, et kostja on kindlustusvõtjale NŠ 10.01.2005 kuupäevaga saatnud teate kindlustushüvitise perioodi 09.09.2004 – 11.11.2004 maksmata jätmise kohta, kuna puudub maksmiseks alus (tl 29). Teade sisaldab ka selgitusi aegumise tähtaja kohta. Kostja ei ole esitanud kohtule tõendit, millest nähtuks millal NŠ eelmärgitud teate kätte sai. Kostja esindaja selgituse kohaselt ei ole neil tõendit, mis kinnitaks täpset aega teate kättesaamisest. Hageja ei ole nimetanud kuupäeva millal NŠ teate kätte sai. Eeltoodust tulenevalt asub kohus seisukohale, et ei saa täpselt määrata aegumistähtaja kulgemise algust, kuna ei ole võimalik tuvastada teate kättesaamise aega.
Kohtule esitatud poolte vahelisest kirjavahetusest saab kohus teha järelduse, et NŠ esitas täiendavaid töövõimetuslehti, mille alusel ta esitas täiendavaid nõudeid kostjale ja millele kostja vastas 2005 aasta veebruaris, märtsis, aprillis ja mais (tl 27, 28, 66, 67, 68, 69, 71).
Tuginedes eeltoodule asub kohus seisukohale, et 02.03.2006 esitatud hagi tuleb pidada mitte aegunuks.
Nina Š a ja kostja vahel 16.04.2004 sõlmitud õnnetusjuhtumikindlustuse kindlustuslepingu lahutamatuks osaks on tingimused Q 100*2002 (tl 55-59), õnnetusjuhtumikindlustuse avaldused nr xxx/1, xxx/2 ja xxx/3 (tl 54, 75, 76). Õnnetusjuhtumikindlustuse avalduse nr xxx/1 kohaselt on soodustatud isikuks V.P (tl 75). Õnnetusjuhtumikindlustuse tingimuste Q 100*2002 § 4 kohaselt on soodustatud isik kindlustuslepingus määratud füüsiline või juriidiline isik, kellele pärast kindlustatu surmaga lõppenud kindlustusjuhtumit makstakse välja surmajuhtumihüvitis.
Soodustatud isikut võib kindlustuslepingu kehtivuse ajal kindlustusvõtja soovi korral ja kindlustatu nõusolekul muuta. Kuna kindlustuslepingu kehtivus sai läbi kindlustusperioodi lõppemisega 16.06.2005, siis pole kindlustusvõtjal õigust tagantjärgi s.o 31.03.2006 soodustatud isikut määrata. Samuti pole käesoleval juhul tegemist surmajuhtumiga, mille korral kindlustushüvitise saajaks on soodustatud isik.
Eeltoodust tulenevalt leiab kohus, et hageja ei saa olla soodustatud isikuks.
Eeltoodu põhjal asub kohus seisukohale, et hagejal puudus hagi esitamise ajal nõue, kuna nõude loovutamine toimus üle kahe kuu hiljem hagi esitamisest. Seega hagi esitati ennatlikult. Samas peab kohus arvestama, et nõude loovutamine on oluline, mida tuleb käesolevas vaidluses arvestada. Kohus leiab, et käesolevas vaidluses on hageja kohane.
Kohtule esitatud tõenditest nähtub, et 09.09.2004-11.11.2004 ja 24.01.2005 - 25.02.2005 viibis NŠ töövõimetuslehel seoses haigestumisega - psühhiaatrilise ja gastroenteroloogilise diagnoosiga. (tl 34-36). Eeltoodu on tõendatud kohtule esitatud ravikaartide ja väljavõttega haigusloost (37-40).
Õnnetusjuhtumikindlustuse kindlustuslepingu lahutamatu osa tingimuste Q 100*2002 § 18 lg 1 p 6 kohaselt ei loeta kindlustusjuhtumiks ning hüvitamisele ei kuulu vaimuhaigus või arstliku diagnoosiga kinnitatud psüühikahäired ja nendega seotud vigastused Kohus asub seisukohale, et tõendamist ei ole leidnud asjaolu, et kindlustatu töövõimetuslehel viibimine 09.09.2004-11.11.2004 ja 24.01.2005 - 25.02.2005 seoses psühhiaatrilise ja 5 2-06-4569 gastroenteroloogilise (kaksteistsõrmiku haavand) diagnoosiga oleks seotud 08.07.2004 toimunud liiklusõnnetusega.
Kohtule on esitatud tõend, millest nähtub, et kostja enne keeldumist on konsulteerinud ka arstiga, kes on koostanud arvamuse kahjukäsitlustoimikusse (tl 63).
Menetluskulud 26. Kooskõlas TsMS §-ga 162 lg 1,2,3 jätab kohus menetluskulud täielikult hageja kanda.
Maire Lukk Kohtunik 6