3-2-1-112-14
RIIGIKOHUS TSIVIILKOLLEEGIUM KOHTUOTSUS Eesti Vabariigi nimel Kohtuasja number 3-2-1-112-14 Otsuse kuupäev Tartu, 26. november 2014. a Kohtukoosseis Eesistuja Peeter Jerofejev, liikmed Malle Seppik ja Tambet Tampuu Kohtuasi K. K hagi ERGO Insurance SE vastu kindlustushüvitise ja viivise saamiseks Vaidlustatud kohtulahend Tallinna Ringkonnakohtu 24. aprilli 2014. a otsus tsiviilasjas nr 2-13-29043 Kaebuse esitaja ja kaebuse liik K. K kassatsioonkaebus Tsiviilasja hind Riigikohtus 22 902 eurot 25 senti Menetlusosalised ja nende esindajad Riigikohtus Hageja K. K, lepinguline esindaja vandeadvokaat Katri Tomson Kostja ERGO Insurance SE (registrikood 10017013), lepinguline esindaja vandeadvokaat Andrus Kattel Asja läbivaatamise kuupäev 27. oktoober 2014. a, kirjalik menetlus RESOLUTSIOON 1. Tühistada Tallinna Ringkonnakohtu 24. aprilli 2014. a otsus tsiviilasjas nr 2-13-29043 ja saata asi uueks läbivaatamiseks samale ringkonnakohtule.
ASJAOLUD JA MENETLUSE KÄIK 1. K. K (hageja) esitas 10. juunil 2013 Harju Maakohtule hagi ERGO Insurance SE (kostja) vastu, milles palus kostjalt välja mõista kindlustushüvitise 25 564 eurot 65 senti, viivise 2630 eurot 18 senti hagi esitamise seisuga ja sealt edasi sissenõutavaks muutuva seadusjärgses määras viivise kuni kohustuse täitmiseni.
Hagiavalduse kohaselt sõlmisid pooled õnnetusjuhtumi kindlustuse lepingu (poliis nr 40499338).
Poliisi kehtivuse ajal toimus kindlustusjuhtum – hageja kukkus 1. jaanuaril 2011 Xxxxxx hotell "Xxxxx" X. korruse rõdult alla ja sai tervisekahjustuse. Kindlustusjuhtumi täpsed asjaolud ei ole teada, kuna pealtnägijaid ei olnud ja hageja ise kaotas mälu õnnetusele vahetult eelnenud aja kohta.
Õnnetuse tulemusena on hagejal sügav ehk 100%-line liikumispuue. 18. veebruaril 2011 esitas hageja õde K. L volikirja alusel kostjale kahjuhüvitistaotluse, milles palus määrata hagejale poliisi alusel valuraha 6391 eurot 16 senti. Kostja keeldus kindlustushüvitise maksmisest 28. märtsi 2011. a teatisega. Teatise kohaselt on kindlustusandjal õnnetusjuhtumikindlustuse tingimuste (edaspidi kindlustustingimused) § 18 lg 1 p-de 5 ja 6 alusel õigus kahju hüvitamisest keelduda, kuna hageja oli õnnetuse ajal alkoholijoobes. Hageja sai teatise kätte alles aprillis 2012. Seega ei ole hageja nõue aegunud. 25. juunil 2012 esitas hageja esindaja kostjale avalduse, milles nõudis täiendavalt püsiva puude hüvitise 19 173 euro 49 sendi väljamaksmist ja valuraha osas 28. märtsi 2011. a otsuse ülevaatamist. Kostja keeldus 2. juuli 2012. a kirjaga hageja avalduse rahuldamisest. 27. märtsil 2013 esitas hageja esindaja kindlustuse lepitusorganile avalduse lepitusmenetluse korraldamiseks.
Kindlustuse lepitusorgan teatas 11. aprilli 2013. a kirjaga, et asi pole lepitusmenetluseks sobiv, sest kostja keeldus lepitusmenetluses osalemisest.
Hageja leiab, et kostja rikkus võlaõigusseadusest (VÕS) tulenevat kindlustusandja kohustust maksta kindlustusvõtjale kahjujuhtumi saabumisel välja kokkulepitud kindlustushüvitis 25 564 eurot 65 senti (6391 eurot 16 senti + 19 173 eurot 49 senti). Lisaks võlgneb kostja hagejale viivise. 14. novembri 2013. a menetlusdokumendis märkis hageja, et ta sai kostja 28. märtsi 2011. a teate kätte mitte 2012 aprillis, vaid 21. mail 2012 e-postiga kostja töötajalt.
Üliraskes joobes on inimese refleksid, tasakaal, nägemine jne tugevalt häiritud. Hageja viis ennast ise teadlikult sellisesse seisundisse. Kuna ei ole teada, et hageja vastu oleks toime pandud õigusvastast tegu ja ta oli hotellitoas ja rõdul üksinda, siis sai tema allakukkumise põhjus olla joobeseisundist põhjustatud keha funktsioonihäire. Kindlustusandjale esitatud kahju hüvitamise nõude rahuldamine ei ole põhjendatud olukorras, kus tervisekahjustus oli tekkinud üliraskes joobes kindlustusvõtja enda ebaadekvaatse ja riske mittehindava tegevuse tõttu (kindlustustingimuste § 18 lg 1 p-d 3 ja 5). Hageja vigastuse raskusaste õigustaks hüvitist 100% ulatuses lepingus kokkulepitud hüvitise maksimumsummast (19 173 eurot 49 senti). Seda maksimumsummat ületavas osas ei ole hageja põhinõue ühelgi juhul põhjendatud.
Maakohus tuvastas, et kostja 28. märtsi 2011. a hüvitise maksmisest keeldumise teatise saab kättetoimetatuks lugeda alates 21. maist 2012, mil hageja ise on kinnitanud teate kättesaamist. Kostja ei ole tõendanud, et hageja sai teatise kätte 29. märtsil 2011. VÕS § 475 lg 3 järgi pidanuks hageja esitama kohtule hagi hiljemalt 21. mail 2013. Vaatamata sellele ei ole hageja nõue tsiviilseadustiku üldosa seaduse (TsÜS) § 167 lg-test 1 ja 3 ning TsÜS § 168 lg-st 2 tulenevalt aegunud.
Maakohus märkis, et juhul kui hageja nõue kostja vastu oleks põhjendatud, saaks hageja nõuda kostjalt maksimaalselt 19 173 eurot 49 senti ning ülejäänud osas oleks hageja nõue alusetu.
Kindlustuslepingust ja selle tingimustest tuleneb, et maksimaalselt oli hagejal võimalik saada hüvitist 19 173 eurot 49 senti. Kohtuistungil nõustus hageja kostja väidetega hüvitise suuruse kohta.
VÕS § 552 järgi on kindlustusandjal kohustus tõendada, et kindlustatud isiku tervis kahjustus temast tuleneva asjaolu tõttu. VÕS § 452 lg 2 p 2 järgi ei või kindlustusandja tugineda kokkuleppele, mille kohaselt ta vabaneb kindlustusjuhtumi toimumise puhul täitmise kohustusest kindlustusvõtja kohustuse rikkumise tõttu, kui kindlustusvõtja rikub kohustust, mida ta pidi täitma kindlustusandja suhtes eesmärgiga vähendada kindlustusriski või vältida selle suurenemist, ja rikkumisel ei olnud mõju kindlustusjuhtumi toimumisele ega kindlustusandja täitmise kohustusele. Kostja kindlustustingimuste järgi (§ 15 lg 3 p 1, § 18 lg 1) oli hagejal kindlustuslepingu alusel kohustus mitte suurendada kindlustusriski ning olukorras, kus kindlustusjuhtum toimub kindlustatu raske hooletuse või alkohoolsete jookide tarbimise tõttu, on kostjal õigus hüvitise maksmisest keelduda.
Kostja on tõendanud õnnetuse toimumise hageja raske hooletuse tõttu. Seetõttu tuleb hagi 19 173 euro 49 sendi saamiseks jätta rahuldamata. Õnnetuse põhjustas hageja kõrgelt kukkumine ning hageja oli õnnetuse toimumise ajaks viinud ennast üliraske alkoholijoobe (3,21 promilli) seisundisse. Hageja pidi ette nägema joobeseisundist tulenevaid tagajärgi, kuid ta lootis kergemeelselt, et need jäävad saabumata. Kostja tõenditest nähtub, et üliraske joobe seisund oli ilma mistahes kõrvaliste asjaolude või tingimuste esinemiseta inimese tervisele ohtlik ning sellises seisundis viibiv inimene ei püsi püsti, kukub ka siledal maal ega ole oma käitumiselt adekvaatne, tema teadvus hägustub. Seega ei olnud tegemist olukorraga, kus inimese kukkumiseks (sh rõdult alla kukkumiseks) oli vajalik mingite täiendavate tegurite olemasolu või teiste inimeste tegevuse olemasolu. Esitatud tõenditest ei ole võimalik järeldada, et õnnetusjuhtumi toimumisega oleks olnud seotud mistahes muid faktoreid peale hageja üliraske joobe seisundi. Kostja on tõendanud, et õnnetusjuhtumi põhjuseks oli hageja seisund ning et üliraskes joobes olek võib 100%-liselt ilma muude kõrvalmõjudeta tuua kaasa isiku kukkumise ning põhjustada tema tervise kahjustuse. Sellises olukorras on kostja keeldumine kindlustushüvitise väljamaksmisest kooskõlas VÕS § 452 lg 2 p-ga 2 ning eelviidatud kindlustustingimustega.
Ringkonnakohtu lahend ja põhjendused 5. Tallinna Ringkonnakohus jättis 24. aprilli 2014. a otsusega maakohtu otsuse muutmata ja hageja apellatsioonkaebuse rahuldamata. Nõustudes maakohtu põhjendustega, ei pidanud ringkonnakohus vajalikuks neid tsiviilkohtumenetluse seadustiku (TsMS) § 654 lg 6 kohaselt korrata.
Ringkonnakohus märkis vastuseks apellatsioonkaebusele, et selles on korratud maakohtus esitatud väiteid ja neile kõigile on maakohus otsuses piisava põhjalikkusega vastanud. Maakohus ei rikkunud asja lahendamisel menetlusõiguse norme (sh täitis kohus selgitamiskohustust) ning jagas õigesti poolte tõendamiskohustused. Kostjal ei olnud kohustust tõendada, et hageja allakukkumist ei põhjustanud muud kõrvalised asjaolud. Seda asjaolu pidi TsMS § 232 lg 1 kohaselt tõendama hageja.
Kostja tõendas piisavalt, et toimunud õnnetuse ainsaks põhjuseks oli hageja joobeseisund, mida kostja käsitas raske ettevaatamatusena. Ei ole tõendatud, et hageja vastu oleks toime pandud õigusvastast tegu. Tuvastatud asjaoludel läks hageja pärast uue aasta vastuvõtmist klubis Sugar üksinda varem broneeritud hotellituppa ning ta oli toas ja rõdul üksinda. Seega sai rõdult allakukkumise põhjuseks olla vaid tema joobeseisundist põhjustatud keha funktsioonihäire. Hagejal tuvastatud üliraske joove mõjutas tema enesevalitsemist ja käitumist, st õnnetuse toimumist ning hageja suurendas oma käitumisega (alkoholi joomine) kindlustusjuhtumi saabumise tõenäosust määral, mis andis kostjale õiguse keelduda kindlustushüvitise maksmisest.
MENETLUSOSALISTE PÕHJENDUSED 6. Hageja esitas kassatsioonkaebuse, milles palub ringkonnakohtu otsuse tühistada ja uue otsusega apellatsioonkaebuse rahuldada. Hageja palub alternatiivselt juhul, kui ringkonnakohtu rikkumisi ei ole võimalik kassatsioonimenetluses kõrvaldada, tühistada ringkonnakohtu otsus ja saata asi samale ringkonnakohtule uueks läbivaatamiseks.
Hageja leiab kassatsioonkaebuses, et kohtud kohaldasid vääralt materiaalõiguse norme, jagades valesti poolte tõendamiskoormuse ja jättes kindlustusriski suurendamise ja kindlustusjuhtumi tekke vahelise põhjusliku seose tuvastamata. Nii jätsid kohtud tähelepanuta asjas erisättena kohalduva VÕS § 552, mille kohaselt peab kostja kohustuse täitmisest vabanemiseks tõendama, et hageja kukkus rõdult alla alkoholijoobe, mitte mistahes muu asjaolu tõttu. Kuivõrd kindlustusjuhtumi täpsed asjaolud on teadmata, ei saa tõsikindlalt väita, et hageja allakukkumise põhjustas ainuüksi alkoholijoove. Kohtud kohaldasid valesti ka VÕS § 445 lg-t 2. Selle sätte alusel ei saanud kohtud automaatselt vabastada kostjat kindlustushüvitise maksmise kohustusest täies ulatuses (leides, et hagejal oli joove), vaid pidid analüüsima, kas on põhjendatud vähendada väljamakstava kindlustushüvitise suurust. Kindlustushüvitise täies ulatuses välja maksmata jätmine on äärmiselt ebaõiglane ja vastuolus hea usu põhimõttega.
Ringkonnakohus rikkus kohtuotsuse põhjendamise kohustust, kui tugines otsuse tegemisel tuvastamata asjaolule, et hageja oli rõdult kukkumise hetkel oma hotellitoas ja rõdul üksinda, ning jättis tähelepanuta hageja vastuväite, et kindlustusjuhtumi riski suurenemine ei vabasta kostjat automaatselt kohustuse täitmisest kogu ulatuses. Juhul kui Riigikohus peaks nõustuma kohtute seisukohaga tõendamiskoormuse jaotuse osas, on kohtud rikkunud selgitamiskohustust.
Ringkonnakohus leidis üllatuslikult, et hoopis hageja oleks pidanud tõendama, et rõdult allakukkumise põhjustas muu asjaolu kui hageja alkoholijoove. Sellisele seisukohale asudes oleks ringkonnakohus pidanud andmata hagejale võimalust seda asjaolu tõendada. Samuti on kohtute otsused vastuolulised, sest nad viitasid VÕS §-le 552, kuid tegelikult seda sätet ei kohaldanud.
KOLLEEGIUMI SEISUKOHT 8. Kolleegium leiab, et ringkonnakohtu otsus tuleb TsMS § 692 lg 1 p-de 1 ja 2 alusel tühistada materiaalõiguse normi väära kohaldamise ja menetlusõiguse normi olulise rikkumise tõttu. Asi tuleb TsMS § 691 p 2 alusel saata samale ringkonnakohtule uueks läbivaatamiseks.
Kolleegium selgitab, et kuna maakohus jättis hagi täielikult rahuldamata ja hageja vaidlustas maakohtu otsust osas, milles maakohus jättis hagi rahuldamata 19 173 euro ja 49 sendi ning sellelt rahasummalt viivise saamiseks, siis on maakohtu otsus TsMS § 456 lg 4 teise lause alusel jõustunud osas, milles hagi jäeti rahuldamata ülejäänud osas.
Kolleegiumi hinnangul ei ole kohtute kohaldatud kindlustustingimuste sätted vastuolus VÕS §-ga 444, § 445 lg-ga 2 ning § 452 lg 2 p-ga 2. Viidatud sätete kohaldamist on kolleegium analüüsinud 9. aprillil 2008 tsiviilasjas nr 3-2-1-17-08 tehtud otsuse p-s 10, selgitades, et tulenevalt VÕS § 445 lgst 2 ei anna VÕS § 452 lg 2 p 2 kindlustusandjale õigust kokkuleppe kohaselt jätta maksmata kogu kindlustushüvitis juhul, kui kindlustusvõtja rikub kohustust, mida ta pidi täitma kindlustusandja vastu eesmärgiga vähendada kindlustusriski või vältida selle suurenemist, ja rikkumine mõjus kindlustusjuhtumi toimumisele ja kindlustusandja täitmise kohustusele. Kolleegium jääb selle seisukoha juurde. Praeguses asjas kohaldatud kindlustustingimused ei välista kindlustushüvitise väljamaksmist, ilma et arvestataks, milline on rikkumise mõju kindlustusjuhtumi toimumisele.
Kõnealused tingimused sätestavad rikkumise mõju suurust silmas pidades kindlustusandjale võimaluse jätta kindlustushüvitis maksmata kas osaliselt või täielikult.
Seega tuli kohtutel hinnata, kas kostja (kindlustusandja) keeldumine kindlustushüvitise maksmisest on kooskõlas VÕS § 445 lg-ga 2, § 452 lg 2 p-ga 2 ning eelviidatud kindlustustingimustega. Viidatud sätetest tuleneva poolte tõendamiskoormuse kohta on kolleegium selgitanud, et kindlustusandja kohustuseks on tõendada, kas ja kuivõrd mõjutas kindlustuslepingu rikkumine õnnetusjuhtumi toimumist (vt eespool viidatud Riigikohtu otsus tsiviilasjas nr 3-2-1-17-08, p 12). Lisaks sätestab õnnetusjuhtumi kindlustuse kohta VÕS § 552 (kindlustatud isiku tervise kahjustumine) eelduse, et kindlustatud isiku tervis kahjustus temast mittetuleneva asjaolu tõttu.
Kolleegium leiab, et olukorras, kus õnnetusjuhtumi asjaolud ei olnud teada, ei saanud kohtud pidada õnnetusjuhtumi ainukeseks põhjuseks hageja alkoholijoovet, sest asjaolude ebaselgusest tingituna ei ole samamoodi välistatud, et õnnetusjuhtumit mõjutas mõni muu kõrvaline asjaolu (nt libe või katkine rõdu), mistõttu oleks õnnetusjuhtum võinud toimuda ka juhul, kui hageja oleks olnud kaine.
Kolleegium on oma varasemas praktikas selgitanud, et VÕS § 445 lg 2 ja § 452 lg 2 p 2 kohaldamisel ei ole välistatud, et kindlustusandja vabaneb kindlustuslepingu täitmise kohustusest, kui kindlustusrisk suurenes ainuüksi sellepärast, et kindlustusvõtja rikkus VÕS §-s 444 sätestatud kohustust. Liiklusõnnetuse kui kindlustusjuhtumi kohta märkis kolleegium, et mootorsõiduki juhtimine alkoholijoobes võib olenevalt asjaoludest olla olukorras, kus liiklusõnnetuse toimumist ei ole mõjutanud teise sõidukijuhi tegevus ega muu kõrvaline asjaolu, liiklusõnnetuse toimumise otseseks ja ainukeseks põhjuseks (vt Riigikohtu 1. aprilli 2009. a otsus tsiviilasjas nr 3-2-1-10-09, p 13). Kolleegium jääb nende seisukohtade juurde.
Seega ei ole ka praeguses asjas välistatud, et hageja seisund (alkoholijoove) võis olenevalt asjaoludest olukorras, kus kindlustusjuhtumi toimumist ei ole mõjutanud mõni muu kõrvaline asjaolu, olla kindlustusjuhtumi toimumise otseseks ja ainukeseks põhjuseks. Hageja seisundi saab lugeda kindlustusjuhtumi ainukeseks põhjuseks vaid siis, kui kohtute tuvastatud asjaolude kohaselt ei ole kindlustusjuhtumi saabumist mõjutanud mõni muu kõrvaline asjaolu.
Arvestades seda, et enda tahtlik viimine alkoholijoobesse suurendab üldjuhul igat liiki õnnetusjuhtumi saabumise riski, ei saa hea usu põhimõttest tulenevalt kindlustusvõtja tugineda kindlustusjuhtumiks peetava õnnetusjuhtumi põhjusele peale tema enda alkoholijoobe juhul, kui kindlustusandja on tõendanud, et õnnetus juhtus olustikus, mis mõistlikult võttes ei kujutanud endast riski tavaseisundis (st kainele) inimesele.
Seega peab kostja asja uuel läbivaatamisel tõendama, et hagejaga toimunud õnnetuse koha olustik oli eelnimetatud tähenduses turvaline. Kui kohus selle tuvastab, siis peab hageja kostja käest kindlustushüvitise saamiseks tõendama, et õnnetusjuhtumi põhjuseks oli muu väline asjaolu, mille tõttu ei saa enam lugeda alkoholijoovet õnnetusjuhtumi ainsaks põhjuseks.
Lisaks eeltoodule märgib kolleegium, et kohtud on jätnud võtmata seisukoha, kas kindlustustingimuste § 18 lg 1 p 6 on tüüptingimus VÕS § 35 mõttes, kas see tüüptingimusena on saanud lepingu osaks VÕS § 37 mõttes ja kas juhul, kui tegemist on lepingu osaks saanud tüüptingimusega, on see kooskõlas seadusega või tühine VÕS §-de 42–44 järgi. Eeltoodud asjaolusid peavad kohtud hindama omal algatusel (vt Riigikohtu tsiviilkolleegiumi 7. novembri 2005. a otsus tsiviilasjas nr 3-2-1-118-05, p 26; 28. veebruari 2007. a otsus tsiviilasjas nr 3-2-1-1-07, p 21;
Peeter Jerofejev, Malle Seppik, Tambet Tampuu