2-19-19203/35
RIIGIKOHUS TSIVIILKOLLEEGIUM KOHTUOTSUS Eesti Vabariigi nimel Kohtuasja number 2-19-19203 Otsuse kuupäev Tartu, 20. mai 2022 Kohtukoosseis Eesistuja Kai Kullerkupp, liikmed Kalev Saare ja Urmas Volens Kohtuasi Salva Kindlustuse AS hagi AB “Lietuvos draudimas“ Eesti filiaali vastu 14 540 euro 74 sendi ja viivise saamiseks Vaidlustatud kohtulahend Tallinna Ringkonnakohtu 30. septembri 2021. a otsus Kaebuse esitaja ja kaebuse liik Salva Kindlustuse AS kassatsioonkaebus Tsiviilasja hind Riigikohtus 15 930 eurot 40 senti Menetlusosalised ja nende esindajad Riigikohtus Hageja Salva Kindlustuse AS, vandeadvokaat Karl Haavasalu lepinguline esindaja Kostja AB “Lietuvos draudimas“ Eesti filiaal, lepinguline esindaja vandeadvokaat Olavi-Jüri Luik Asja läbivaatamine kirjalik menetlus RESOLUTSIOON 1. Tühistada Tallinna Ringkonnakohtu 30. septembri 2021. a otsus tsiviilasjas nr 2-19-19203 ja teha uus otsus, millega hagi rahuldada.
ASJAOLUD JA MENETLUSE KÄIK 1. Salva Kindlustuse AS (hageja) esitas AB „Lietuvos draudimas“ Eesti filiaali (kostja) vastu hagi, milles palus välja mõista põhivõlgnevuse 14 540 eurot 74 senti, hagi esitamise ajaks sissenõutavaks muutunud viivise 225 eurot 78 senti ajavahemiku eest 27. septembrist 2019 – 6. detsembrini 2019 2-19-19203 ning võlaõigusseaduse (VÕS) § 113 lg-s 1 sätestatud määras viivise alates 7. detsembrist 2019 kuni võlgnevuse täieliku tasumiseni. Menetluskulud palus hageja jätta kostja kanda.
Hagiavalduse ja täpsustuste kohaselt tagurdas Arvi Talumaa 12. mail 2018 läga laadimise käigus Lõuna-Eestis Teedla külas põllu peal traktoriga John Deere 8430, reg nr 6047TE (kahju põhjustanud traktor) vastu seisvat traktorit John Deere 8335R, reg nr 1410TH (kahjustatud traktor), põhjustades sellele kahjustusi. Kahju põhjustanud traktor kuulus Impeerium OÜ-le ning oli kindlustatud kohustusliku liikluskindlustuslepinguga kostja juures ja vabatahtliku kindlustuslepinguga hageja juures. Kahjustatud traktori omanik oli Swedbank Liising AS, kellega sõlmitud liisingulepingu alusel kasutas traktorit Impeerium OÜ. Kahjustatud traktor oli õnnetuse toimumise ajal kindlustatud vabatahtliku kindlustuslepingu alusel koguriski tingimustel hageja juures.
Hageja tasus 25. juunil 2018 Impeerium OÜ-le kindlustusjuhtumi toimumise tõttu kindlustushüvitise 14 540 eurot 74 senti. Kahjustatud traktori kindlustuslepingus oli küll soodustatud ja kindlustatud isikuks märgitud Swedbank Liising AS, kuid ta loobus kindlustushüvitise saamise õigusest Impeerium OÜ kasuks. Kindlustushüvitise suuruse määramisel lähtus hageja Baltic Agro Machinery OÜ hoolduspakkumisest HP01240 (käibemaksuta), arvates hüvitisest maha 600 euro suuruse omavastutuse osa.
Hageja esitas kostja vastu nõude VÕS § 492 lg 1 alusel, mille kohaselt läheb kindlustusandjale tema poolt hüvitatava kahju ulatuses üle kindlustusvõtjale või kindlustatud isikule kolmanda isiku vastu kuuluv nõue. Hageja leidis, et kuna ta on kahjustatud isikule kahju hüvitanud, on talle üle läinud kahjustatud isiku nõue kolmanda isiku vastu. Kahjustatud isikud liikluskindlustuse seaduse (LKindlS) § 23 lg 1 ja § 35 lg 1 p 1 mõttes on nii kahjustatud traktori omanik kui ka Impeerium OÜ liisinguvõtjana. Neil mõlemal oli õigus esitada kostja vastu LKindlS § 23 lg 1 p 1 ja VÕS § 1057 alusel kahju hüvitamise nõue. Kolmas isik oli kostja, kelle juures oli kahju põhjustanud isik oma vastutuse kindlustanud.
Kostja ei ole nõuet vabatahtlikult täitnud. Impeerium OÜ esindaja Rainer Palmsaar saatis kostjale 22. mail 2018 e-kirjaga kahjuteate, milles palus kostjal tunnistada kõnealune õnnetus liikluskindlustusjuhtumiks LKindlS § 8 mõttes ning hüvitada tekkinud kahju. Kostja saatis 11. juunil 2019 Impeerium OÜ-le e-kirja, milles keeldus kahju hüvitamisest, leides, et tegemist ei ole liikluskindlustusjuhtumiga, sest põld ei ole liikluseks tavapäraselt kasutatav ala LKindlS § 8 lg 1 p 3 mõttes.
Kostja leidis, et hagejal ei ole nõuet kostja vastu VÕS § 492 lg 1 alusel. Kuna kindlustusvõtjal ega kindlustatud isikul ei olnud nõuet kolmanda isiku vastu, puudub nõue, mis oleks saanud subrogatsiooni korras hagejale üle minna. Hagejale oleks saanud üle minna nõue kolmanda isiku vastu. Kindlustusvõtja, Impeerium OÜ põhjustas aga kahju iseendale. Kuna Impeerium OÜ ei ole iseenda suhtes kolmas isik, ei saanud hagejale VÕS § 492 lg 1 alusel nõuet üle minna.
Kostja ei vaielnud vastu asjaoludele, mille kohaselt juhtus õnnetus põllul, kus laaditi läga. Kostja leidis aga, et hagejal ei ole tema vastu nõuet, sest tegemist ei olnud liikluskindlustusjuhtumiga.
Liikluskindlustusjuhtumiga on LKindlS § 8 lg 1 p 3 kohaselt tegemist siis, kui kahju on tekitatud teel või muul sõidukite tavapäraseks liikluseks kasutataval alal. Kahju tekkis põllul, mis ei ole tee ega muu sõidukite tavapäraseks liikluseks kasutatav ala LKindlS § 8 lg 1 p 3 mõttes. Hageja nõude kostja vastu välistab ka see, et LKindlS § 8 lg 2 p 4 kohaselt ei ole kindlustusjuhtumiks kahju põhjustamine 2(10) 2-19-19203 teel või muul sõidukite tavapäraseks liikluseks kasutataval alal ajal, mil see ala on avalikule liiklusele suletud, ning kui sõidukit, millega kahju põhjustati, kasutatakse metsa-, põllu- või ehitustöödel või muul samalaadsel eesmärgil ja kahju põhjustatakse vahetult töösoorituse käigus. Põllul töösoorituse käigus tekkinud kahju ei kata mitte liikluskindlustus, vaid seadmete ja masinate kindlustus.
Maakohus tuvastas järgmised asjaolud, mille üle pooled ei vaidle:
Maakohus leidis, et olukord, kus kahju põhjustanud traktoriga tagurdatakse põllul läga laadimise käigus vastu seisvat traktorit, ei ole liikluskindlustusjuhtum LKindlS § 8 mõttes, sest põld ei ole liikluseks tavapäraselt kasutatav ala (LKindlS § 8 lg 1 p 3) ning kahju põhjustati vahetult töösoorituse käigus (LKindlS § 8 lg 2 p 4). Liikluskindlustus katab sõiduki tavapärasest liiklemisest tulenevat riski, mitte aga töösooritusele iseloomulikku riski. Kui kahju põhjustanud traktor tagurdas vastu kahjustatud traktorit põllul läga laadimise käigus, realiseerus töösooritusele iseloomulik risk.
Tegemist ei ole liikluskindlustusjuhtumiga, sest traktori liikumise eesmärk oli teha töösooritus, mitte liigelda transpordivahendina.
Hagejal ei ole kostja vastu nõuet VÕS § 492 lg 1 alusel. Kahjustatud isikul ei olnud kolmanda isiku vastu nõuet, mis oleks saanud hagejale üle minna, sest Impeerium OÜ tekitas kahju iseendale. Kahju tekitamise eest vastutab Impeerium OÜ tsiviilseadustiku üldosa seaduse (TsÜS) § 132 lg 1 ja VÕS § 1054 lg 1 alusel, sest kahju põhjustas traktoriga tagurdades tema töötaja. Kahjustatud isik on samuti Impeerium OÜ, vaatamata sellele, et kahjustatud traktor kuulus õnnetuse toimumise ajal Swedbank Liising AS-le liisinguandjana ning Impeerium OÜ oli liisinguvõtja. Liisingusuhte puhul on kahjustatud isikud LKindlS § 23 lg 1 ja § 35 lg 1 p 1 mõttes nii kahjustatud sõiduki omanik kui ka liisinguvõtja (Riigikohtu 13. detsembri 2017 otsus tsiviilasjas nr 2-16-3600/32, p 12.3). Kuna Impeerium OÜ tekitas kahju iseendale, lõppes võlasuhe VÕS § 206 lg 1 ja VÕS § 186 p 3 kohaselt võlgniku ja võlausaldaja kokkulangemisega ühes isikus. Seega ei olnud Impeerium OÜ-l kolmanda isiku vastu nõuet, mis oleks saanud hagejale VÕS § 492 lg 1 alusel üle minna.
Hagejale ei saanud VÕS § 492 lg 1 alusel üle minna ka Swedbank Liising AS nõue Impeerium OÜ vastu liikluskindlustusjuhtumist tuleneva kahju hüvitamiseks. LKindlS § 23 lg 1 kohaselt eeldab kahjustatud isiku nõue kindlustusandja vastu, et kindlustatud isik vastutab kahjustatud isiku ees.
3(10) 2-19-19203 LKindlS § 33 p-de 7 ja 8 järgi ei hüvitata sellist kahju, mis on tekitatud iseendale, ega asja hävimise või kahjustamisega seotud kahju, mille sõidukit juhtinud valdaja on tekitanud sõiduki omanikule.
Hagejal ei ole nõuet kostja vastu, sest Swedbank Liising AS nõude Impeerium OÜ vastu välistab LKindlS § 33 p 8. Impeerium OÜ põhjustas kahju sõiduki valdajana ning kahju põhjustanud töötaja oli valduse teenija. Swedbank Liising AS ei saa nõuda Impeerium OÜ-lt kahju hüvitamist ka lepinguvälisel alusel. Impeerium OÜ vastutab Swedbank Liising AS ees liisingulepingu alusel.
VÕS § 1044 lg 2 järgi ei saa lepingulise kohustuse rikkumisest tuleneva kahju hüvitamist nõuda kahju õigusvastase tekitamise sätete alusel.
Maakohus leidis, et eeltoodut ei mõjuta asjaolu, et Impeerium OÜ ja tema töötaja, kes traktorit juhtis, on solidaarvõlgnikud VÕS § 65 lg 1 mõttes. Eelnevat järeldust ei muuda ka see, et Swedbank Liising AS ja Impeerium OÜ on solidaarvõlausaldajad ning hagejale on üle läinud Swedbank Liising AS nõue. Kuna hageja täitis nõude Impeerium OÜ-le, vabanes teine solidaarvõlgnik VÕS § 73 lg 3 kohaselt kohustuse täitmisest. Kohustus lõppes VÕS § 74 lg 2 kohaselt võlgniku ja võlausaldaja kokkulangemisega Impeerium OÜ isikus. Iseendale tekitatud kahju LKindlS § 33 p 7 järgi ei hüvitata. Seega ei saanud nõue minna VÕS § 492 lg 1 või kindlustuslepingu alusel üle hagejale.
Ringkonnakohtu lahend ja põhjendused 6. Tallinna Ringkonnakohus jättis 30. septembri 2021. a otsusega hageja apellatsioonkaebuse rahuldamata ja maakohtu otsuse muutmata ning menetluskulud ringkonnakohtus hageja kanda.
Ringkonnakohus mõistis hagejalt kostja kasuks menetluskuludena välja 1147 eurot 50 senti ning jättis rahuldamata hageja taotluse küsida eelotsust Euroopa Kohtult.
Ringkonnakohus nõustus maakohtuga, et traktorite liikumine põllul ei ole sõidukite tavapärane liikluses osalemine LKindlS § 8 lg 1 p 3 mõttes, ning leidis, et tegemist ei olnud kindlustusjuhtumiga ka seetõttu, et kahju põhjustati vahetult töösoorituse käigus LKindlS § 8 lg 2 p 4 mõttes.
Ringkonnakohus leidis, et töösoorituse mõiste hindamisel ei saa lähtuda üksnes sõiduki liikumise suunast, vaid tuvastada tuleb ka eesmärk, milleks konkreetset sõidukit kasutati. Kuna traktor tagurdas selleks, et teha töösooritus, mitte selleks, et liigelda, oli tagurdamise eesmärk vajadus teha töösooritus.
Kuna realiseerus töösooritusele, mitte liikluses osalemisele iseloomulik risk, ei olnud tegemist liikluskindlustusjuhtumiga.
Ringkonnakohtu hinnangul ei olnud maakohtu seisukoht töösoorituse mõiste sisustamisel vastuolus Euroopa Kohtu praktikaga. Euroopa Kohtu praktika järgi võib kindlustusjuhtumit välistav töösooritus seisneda ka selles, et põllumajanduses kasutatav traktor küll liigub, kuid peamine eesmärk ei ole seejuures transport, vaid liikumine on tööprotsessi lahutamatu osa. See hõlmab ka olukordi, mil põllutööde käigus ladustatakse põllumajandussaadusi, nt laotatakse läga. Arvestada tuleb ka seda, kus põllutöömasin liigub. Traktor liikus põllumaal, mis on oma olemuselt põllutöödega otseselt seotud.
Põllutöö tegemise käigus selleks otstarbeks kasutatava sõiduki kasutamisel ei realiseeru mitte tavaline sõidukile iseloomulik risk, vaid töösooritusele iseloomulik risk.
Kindlustusjuhtumi välistamiseks LKindlS § 8 lg 2 p 4 alusel on piisav, kui kahju põhjustanud sõidukit kasutati põllutöödel põllul, mis juba oma olemuselt ei ole liiklusele avatud, ning kahju põhjustati vahetult töösoorituse käigus. Põhjendamatu on hageja seisukoht, et kõik LKindlS § 8 lg 2 p-s 4 4(10) 2-19-19203 sätestatud tingimused peavad esinema samal ajal.
MENETLUSOSALISTE PÕHJENDUSED 7. Hageja esitas ringkonnakohtu otsuse peale kassatsioonkaebuse, milles palub ringkonnakohtu otsuse tühistada ja saata asja uueks läbivaatamiseks ringkonnakohtule, sest ringkonnakohus kohaldas vääralt materiaalõigust ja see tõi kaasa ebaõige otsuse. Ringkonnakohtu seisukohad Euroopa Liidu õiguse ja Euroopa Kohtu praktika kohta on ebaõiged.
Euroopa Parlamendi ja nõukogu 16. septembri 2009. aasta direktiivi 2009/103/EÜ „Mootorsõidukite kasutamise tsiviilvastutuskindlustuse ja sellise vastutuse kindlustamise kohustuse täitmise kohta“ (direktiiv) art 3 kohaselt peab iga liikmesriik võtma kasutusele meetmed, et tagada, et nende sõidukite kasutamisel, mille põhiasukoht on tema territooriumil, on tsiviilvastutus kaetud kindlustusega.
Sõiduki kasutamine viidatud sätte tähenduses hõlmab ka olukorda, mil traktor, mille külge on ühendatud läga põllule laotamise kultivaatorseadeldis, tagurdab põllu peal otsa teisele traktorile.
Ringkonnakohus kohaldas valesti LKindlS § 8 lg 1 p 3 ja lg 2 p 4, kui leidis, et põld ei ole liikluseks tavapäraselt kasutatav ala ning töösooritusele iseloomulik risk realiseerus olukorras, mil traktor tagurdas põllul läga laadimise käigus otsa teisele traktorile. Euroopa Kohtu praktikat arvestades tuleb LKindlS § 8 lg 1 p 3 tõlgendada selliselt, et kohustusliku liikluskindlustuse kindlustusjuhtumiga on tegu, kui sõidukit kasutatakse sihtotstarbeliselt selle sõiduki tavapäraseks liiklemiseks mõeldud alal (vt Euroopa Kohtu 4. septembri 2014. a otsus kohtuasjas nr C-162/13, Damijan Vnuk, p-d 56, 59;
Euroopa Kohtu 20. detsembri 2017. a otsus kohtuasjas nr C-334/16, José Luis Núñez Torreiro, p-d 28, 34, 36). Kuna traktor koos haagisega on mõeldud kasutamiseks põllumajanduses, kasutatakse põllul läga laadides traktorit talle tavapäraseks liikluseks kasutataval alal.
Ringkonnakohus leidis vääralt, et kindlustusjuhtumi välistab see, et kahju tekkis vahetult töösoorituse käigus LKindlS § 8 lg 2 p 4 mõttes. Euroopa Kohtu praktika järgi tuleb töösoorituse mõistet sisustada kitsalt ning hõlmatud peavad olema vaid olukorrad, kus konkreetse töö tegemisel sõidukiga puudub seos sõiduki kui transpordivahendiga (Euroopa Kohtu 28. novembri 2017. a otsus kohtuasjas nr C-514/16, Isabel Maria Pinheiro Vieira Rodrigues de Andrade jt). Olukorras, kus läga veeti traktori abil põllul laiali, on tegemist traktori tavapärase kasutamisega liiklusvahendina.
Ringkonnakohus jättis ebaõigesti rahuldamata hageja taotluse küsida Euroopa Kohtult eelotsust ning käsitlemata hagejale VÕS § 492 lg 1 alusel nõude üleminekuga seotud küsimused.
KOLLEEGIUMI SEISUKOHT 9. Kolleegium leiab, et ringkonnakohtu otsus tuleb materiaalõiguse väära kohaldamise tõttu tsiviilkohtumenetluse seadustiku (TsMS) § 692 lg 1 p 1 ja § 691 p 5 kohaselt tühistada. Riigikohus saab teha asjas uue otsuse asja alama astme kohtule uueks läbivaatamiseks saatmata, sest ringkonnakohus andis kohtuotsuses tuvastatud asjaoludele väära õigusliku hinnangu, kuid ei rikkunud oluliselt menetlusõigust. Hageja kassatsioonkaebus rahuldatakse.
5(10) 2-19-19203 Küsimuse all on ka see, kas põld on liikluseks tavapäraselt kasutatav ala LKindlS § 8 lg 1 p 3 mõttes ning kas kahju põhjustati suletud alal vahetult töösoorituse käigus LKindlS § 8 lg 2 p 4 mõttes.
Kolleegium käsitleb esmalt küsimust, kas tegemist oli kindlustusjuhtumiga (I) ning annab seejärel hinnangu nõude üleminekule ja teeb menetluslikud otsustused (II).
I 11. Kindlustusjuhtum eeldab LKindlS § 8 lg 1 kohaselt, et lisaks kahju tekitamisele on täidetud järgmised tingimused:
Euroopa Liidu õiguses on sõidukitega põhjustatud õnnetustes kannatanute kaitset pidevalt tugevdatud (vt Euroopa Kohtu 20. juuni 2019. a otsus kohtuasjas nr C-100/18, Linea Directa Aseguradora SA, p 34; Euroopa Kohtu 15. novembri 2018. a otsus kohtuasjas nr C-648/17, ,,BTA Baltic Insurance Company“ AS, p 33; Euroopa Kohtu 4. septembri 2014. a otsus kohtuasjas nr C-162/13, Damijan Vnuk,, p-d 52–55; Euroopa Kohtu 28. novembri 2017. a otsus kohtuasjas nr C-514/16, Isabel Maria Pinheiro Vieira Rodrigues de Andrade jt, p 33).
Kolleegium leiab, et eeltoodut arvestades on traktor käsitatav sõidukina, mille suhtes kehtib kindlustuskohustus LKindlS § 4 p 1 ja § 8 lg 1 p 1 mõttes. Seega võib ka kahju tekitamine traktoriga olla käsitatav kindlustusjuhtumina.
Maakohtu tuvastatud asjaoludel tagurdas kahju põhjustanud traktor läga laadimise käigus otsa kahjustatud traktorile, mis õnnetuse ajal seisis. Pooled ei vaidle selle üle, et traktori tagurdamise ning kahju tekkimise vahel oli põhjuslik seos LKindlS § 8 lg 1 p 2 mõttes.
6(10) 2-19-19203 16. Pooled vaidlevad aga selle üle, kas sellega, kui kahju põhjustanud traktor tagurdas põllul läga laadimise käigus otsa seisvale traktorile, realiseerus sõiduki liikluses käitamisele iseloomulik risk.
LKindlS § 8 lg 1 p 2 mõttes.
Euroopa Kohus on leidnud, et taluõues traktoriga manööverdamine eesmärgiga ajada küüni haagis, mida traktor veab, on sõiduki kasutamine direktiivi art 3 lg 1 mõttes (vt Euroopa Kohtu 4. septembri 2014. a otsus kohtuasjas nr C-162/13, Damijan Vnuk, p-d 58, 59). Samuti hõlmab sõiduki kasutamine olukordi, mil sõiduk seisab (vt Euroopa Kohtu 20. juuni 2019. a otsus kohtuasjas nr C-100/18, Linea Directa Aseguradora SA, p 48).
Kolleegium selle seisukohaga ei nõustu.
Euroopa Kohus on korduvalt selgitanud, et kohustusliku liikluskindlustusega tagatava kaitse ulatus ei sõltu selle maastiku omadustest, millel sõidukit kasutatakse. Hõlmatud ei ole mitte üksnes teeliiklus, vaid kõik olukorrad, mil sõidukit kasutatakse transpordivahendi või masinana mis tahes ruumis, sh teistele sõidukitele suletud territooriumil või „liikluseks ebasobival“ teel või alal (vt Euroopa Kohtu 4. septembri 2014. a otsus kohtuasjas nr C-162/13, Damijan Vnuk, p 59; 28. novembri 2017. a otsus kohtuasjas nr C-514/16, Isabel Maria Pinheiro Vieira Rodrigues de Andrade jt, p-d 29, 34, 35, 36;
Kuigi põld ei pruugi olla tavaarusaama järgi liikluseks kasutatav ala, tuleb arvestada sellega, et kohustuslik liikluskindlustuskaitse laieneb Euroopa Kohtu praktika kohaselt mistahes maastikele, millel sõidukit kasutatakse, sh liikluseks ebasobivale teele või alale. Kuna traktor on käsitatav sõidukina direktiivi art 1 p 1 mõttes ning põld on traktorite jaoks liikluseks tavapäraselt kasutatav ala, oleks direktiivi eesmärgiga vastuolus tõlgendus, mille järgi ei saaks kahju tekitamist põllul käsitada kindlustusjuhtumina.
Asjaolu, et põld vm maastik võib oma omadustelt olla liiklemiseks ebasobiv nt tavalisele sõiduautole ning seal saavad liikuda eeskätt selleks kohandatud sõidukid (nt põllutöömasinad), ei tähenda, et selline ala oleks viidatud sätte tähenduses avalikule liiklusele suletud. Kuna kohtud ei ole tuvastanud, et liiklusõnnetuse toimumise koht olnuks LKindlS § 8 lg 2 p 4 mõttes avalikule liiklusele suletud, ei ole juhtumi käsitamine kindlustusjuhtumina selle sätte järgi välistatud.
7(10) 2-19-19203 21. Kohtud leidsid, et käesolevas asjas ei olnud kahju põhjustamine kindlustusjuhtum LKindlS § 8 lg 2 p 4 kohaselt, sest kahju põhjustati põllutöödel kasutatava traktoriga vahetult töösoorituse käigus.
Kolleegium selle seisukohaga ei nõustu.
Kuigi kahju põhjustanud traktorijuht täitis iseenesest põllul läga laadides tööandja ülesandeid, ei tekkinud kahju töösooritusele ehk läga laadimisele iseloomuliku riski realiseerumisel. Kahju tekkis, sest traktoriga tagurdati vastu teist, seisvat traktorit ning tagurdamisel oli nähtavus piiratud. Kuna tagurdamisel realiseerub sõiduki liikluses käitamisele iseloomulik risk LKindlS § 8 lg 1 p 2 mõttes, mitte töösooritusele iseloomulik risk, ei ole põhjendatud käsitada tagurdamise käigus tekkinud kahju vahetu töösoorituse käigus tekkinud kahjuna.
II 23. Kindlustusjuhtumi toimumise korral võib kahjustatud isik esitada LKindlS § 23 lg 1 kohaselt kahju hüvitamise nõude kindlustusandja vastu, kui kindlustatud isik vastutab kahjustatud isiku ees mõnel LKindlS § 23 lg 1 p-des 1–3 nimetatud alusel.
Kolleegium jääb selle seisukoha juurde.
Liisinguvõtja käsitamine kahjustatud isikuna teenib eesmärki asetada kahjustatud isik soodsamasse positsiooni, mitte eesmärki piirata liisingusuhte puhul kindlustushüvitise saamise võimalust.
Kolleegium jääb varasemas praktikas väljendatud seisukoha juurde, et kindlustusandja ei vabane vastutusest ainuüksi seetõttu, et nõude esitas liisinguvõtja, mitte liisinguandjast omanik (vt eelviidatud lahend nr 2-16-3600/32, p 11.4).
8(10) 2-19-19203 Kahjustatud isikud on seega kahjustatud traktori omanik Swedbank Liising AS ja liisinguvõtja Impeerium OÜ. Kindlustatud isikud LKindlS § 12 mõttes on nii Impeerium OÜ, kellele kuulus kahju põhjustanud traktor, kui ka kahju põhjustanud traktorit juhtinud Impeerium OÜ töötaja A. Talumaa.
Arvestades LKindlS § 23 lg-s 1 sätestatut, saab hagejal olla nõue kostja vastu eeldusel, et kahjustatud isikul (Swedbank Liising AS või Impeerium OÜ) on riskivastutuse (VÕS § 1057), kahju õigusvastase tekitamise (VÕS § 1043 jj) või reisijaveolepingu sätete (VÕS § 824 jj) alusel nõue kindlustatud isiku (Impeerium OÜ või A. Talumaa) vastu.
Kolleegium leiab, et hagejal on nõue kostja vastu, sest talle on VÕS § 492 lg 1 kohaselt üle läinud vähemasti Swedbank Liising AS nõue A. Talumaa vastu. Kahju hüvitamist ei välista ka LKindlS § 33 p-d 7 ja 8, mille järgi ei hüvitata kahju, mis on tekitatud iseendale, ega kahju, mis on tekitatud sõiduki valdaja juhitud sõiduki omanikule.
Swedbank Liising AS ja A. Talumaa vahel ei olnud LKindlS § 23 lg 1 p-s 3 nimetatud reisijaveolepingut. A. Talumaa ei vastuta ka VÕS § 1057 alusel, sest ta oli liisinguvõtja töötajana nn valduse teenija (AÕS § 33 lg 3), mitte traktori otsene valdaja. Swedbank Liising AS-l saab aga olla LKindlS § 23 lg 1 p 2 mõttes nõue A. Talumaa vastu kahju õigusvastase tekitamise eest VÕS § 1043 jj alusel.
Kolleegium on varasemas praktikas selgitanud, et TsÜS § 132 lg 1 või VÕS § 1054 lg 1 ei välista kahju põhjustanud isiku enda deliktilist solidaarvastutust kannatanu ees (vt Riigikohtu 23. mai 2012. a otsus tsiviilasjas nr 3-2-1-53-12, p 12). Kolleegium jääb selle seisukoha juurde. Seega vastutab A. Talumaa kahju õigusvastase tekitamise korral Swedbank Liising AS ees ka juhul, kui Impeerium OÜ kasutas teda pidevalt oma majandus- või kutsetegevuses.
Nagu eespool märgitud, on kahjustatud isikud Swedbank Liising AS ja Impeerium OÜ ning kindlustatud isikud nii Impeerium OÜ kui ka kahju põhjustanud traktorit juhtinud Impeerium OÜ töötaja A. Talumaa. Swedbank Liising AS ja A. Talumaa vaheline võlasuhe ei lõppenud võlgniku ja võlausaldaja kokkulangemisega ühes isikus. Seega sai Swedbank Liising AS-l olla kahju õigusvastase põhjustamise tõttu nõue A. Talumaa vastu, mis sai VÕS § 492 lg 1 kohaselt hagejale üle minna.
9(10) 2-19-19203 Kolleegium leiab, et iseendale tekitatud kahjuna LKindlS § 33 p 7 mõttes ei ole põhjendatud käsitada kahju, mis tekkis mitme sõiduki liikluses osalemise riski realiseerumisel. Seda isegi juhul, kui neil sõidukitel oli sama omanik või kui need sõidukid olid ühe isiku, sh liisinguvõtja, valduses. Seega on kohtud kohaldanud vääralt materiaalõigust, leides, et Impeerium OÜ tekitas iseendale kahju ajal, mil mõlemad traktorid olid tema otseses valduses, ning kahju hüvitamise välistab LKindlS § 33 p 7, mille järgi ei hüvitata iseendale tekitatud kahju (v.a kindlustusjuhtumi põhjustanud sõidukijuhi ravikulud).
LKindlS § 33 p 8 ei ole käesoleval juhul asjakohane. LKindlS § 33 p 8 kohaselt on välistatud eelkõige sellise kahju hüvitamine, mis tekkis kahju põhjustanud sõidukile. Hageja ei ole aga esitanud VÕS § 492 lg 1 alusel nõuet kostja vastu seetõttu, et ta oleks hüvitanud kahju, mis tekkis kahju põhjustanud traktorile. Hageja esitas kostja vastu nõude, sest ta hüvitas kahjustatud traktorile tekkinud kahju. Seega puuduvad kahju hüvitamist välistavad asjaolud.