Wyrok Sądu Okręgowego w Poznaniu z dnia 31 marca 2023 r., sygn. akt II Ca 1681/22
WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 marca 2023 r.
Sąd Okręgowy w Poznaniu Wydział II Cywilny Odwoławczy w składzie:
Przewodniczący: sędzia Małgorzata Radomska-Stęplewska po rozpoznaniu w dniu 31 marca 2023 r. w Poznaniu na posiedzeniu niejawnym sprawy z powództwa A. P. przeciwko Towarzystwu (...) S A z siedzibą w W. o zapłatę na skutek apelacji wniesionej przez pozwanego od wyroku Sądu Rejonowego w Gnieźnie z dnia 4 lipca 2022 r. sygn. akt I C 436/21 1. oddala apelację;
Małgorzata Radomska - Stęplewska UZASADNIENIE Pozwem złożonym do Sądu Rejonowego w Gnieźnie w dniu 26 kwietnia 2021 r. A. P. domagała się zasądzenia na swoją rzecz od Towarzystwa (...) S.A. z siedzibą w W.: - kwoty 41.800 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od 22 grudnia 2017 r. do dnia zapłaty tytułem odszkodowania za zgon jej ojca Z. N., ubezpieczonego u pozwanego zgodnie z polisą nr (...), - kwoty 2.635 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od 20 sierpnia 2018 r. do dnia zapłaty tytułem przebytej operacji i pobytu w szpitalu zgodnie z warunkami polisy nr (...).
Nadto powódka wniosła o zasądzenie od pozwanego na jej rzecz kosztów postępowania według norm przepisanych. W uzasadnieniu powódka podała, że wyrokiem wydanym przez tut. Sąd w sprawie o sygn. akt I C 2606/19 zasądzona została na jej rzecz kwota 200,00 zł jako część należnego jej – jako uposażonej z umowy ubezpieczenia udokumentowanej polisą (...) – świadczenia z tytułu zgonu ubezpieczonego oraz kwota 200 zł z tytułu przebytej operacji i pobytu w szpitalu, wobec czego przesądzona została zasada odpowiedzialności pozwanego z tytułu ww. umowy. Wskazała, że jej ojciec Z. N. był objęty w chwili śmierci ochroną ubezpieczeniową w ramach umowy potwierdzonej polisą o numerze (...), zgodnie z warunkami której, w przypadku wystąpienia zgonu ubezpieczonego, wysokość wypłaconego świadczenia miała wynieść 42.000,00 zł. Wyjaśniła, że niniejszym pozwem dochodzi pozostałej z tego tytułu części należnego jej świadczenia w kwocie 41.800 zł, wskazując, że przysługiwało jej 100% uposażenia z przedmiotowej umowy, jak również kwoty 2.635 zł jako pozostałej części świadczenia z tytułu przebytej operacji i pobytu w szpitalu.
W dniu 18 maja 2021 r. Referendarz Sądowy w Sądzie Rejonowym w Gnieźnie wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym o treści zgodnej z żądaniem pozwu (sygn. akt I Nc 876/21).
W ustawowo zakreślonym terminie Towarzystwo (...) S.A. z siedzibą w W. wniosło sprzeciw zaskarżając ww. nakaz zapłaty w całości, domagając się oddalenia powództwa w całości oraz zasądzenia od powódki na swoją rzecz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwany zaprzeczył, aby kiedykolwiek doszło do skutecznego objęcia przez niego Z. N. ochroną ubezpieczeniową. Zaznaczył, że z dołączonej do pozwu polisy wynika, że zapewnił ochronę ubezpieczeniową z sumą ubezpieczenia 13.300,00 zł, i taka też jest górna granica jego odpowiedzialności. Dalej pozwany oświadczył, że Z. N. nigdy nie spełniał przesłanek do objęcia go ochroną ubezpieczeniową, gdyż nie spełniał definicji ubezpieczonego. Wyjaśnił, że zgodnie z § 1 pkt 1 Załącznika nr 1 do polisy nr (...) wprowadzającego zmiany do § 1 ust. 2 pkt 2 OWU ubezpieczony to osoba fizyczna, która nie jest osobą ubezpieczoną w ramach umowy ubezpieczenia potwierdzonej polisą nr (...), na rzecz której ubezpieczający świadczy usługi pośrednictwa ubezpieczeniowego w rozumieniu ustawy o pośrednictwie ubezpieczeniowym, której życie jest przedmiotem ubezpieczenia, nie posiadająca w dniu zawarcia na jej rzecz umowy ubezpieczenia orzeczenia o niezdolności do pracy lub uprawnienia do otrzymywania świadczeń rehabilitacyjnych lub orzeczeń o niepełnosprawności zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
Z dokumentacji medycznej Z. N. znajdującej się w aktach szkodowych wynika, w chwili podpisania deklaracji przystąpienia do ubezpieczenia (tj. 22 stycznia 2017 r.) był on całkowicie niezdolny do pracy co najmniej do 2 lipca 2018 r. Pozwany zaznaczył przy tym, że podpisując deklarację Z. N. poświadczył, że zapoznał się z OWU. Z powołaniem na powyższe pozwany stwierdził, że nie ma podstaw wypłaty świadczenia z tytułu wspomnianej wyżej umowy, jako że Z. N. nigdy nie był objęty ochroną ubezpieczeniową. Poza tym pozwany wskazał, że pismem z 6 grudnia 2017 r. uchylił się od skutków prawnych oświadczenia woli o przyjęciu Z. N. do ubezpieczenia, podnosząc że w chwili jego składania działał pod wpływem błędu co do treści czynności prawnej, jako że Z.
N. w świetle OWU nie spełniał warunków objęcia go ochroną ubezpieczeniową z uwagi na niezdolność do pracy w dacie podpisywania deklaracji. Dodał, że o powyższym dowiedział się dopiero na przełomie listopada i grudnia 2017 r. W odniesieniu do nieujawnienia przez Z. N., że w chwili podpisywania deklaracji przystąpienia do ubezpieczenia był niezdolny do pracy, pozwany zarzucił także, że Z. N. zataił istotne informacje o swoim stanie zdrowia, co w myśl regulacji zawartej w art. 815 k.c. zwalnia go z obowiązku świadczenia. Pozwany podniósł nadto, że brak jest podstaw do ponoszenia przez niego odpowiedzialności w związku z rzekomym wystąpieniem u powódki poważnego zachorowania, jej pobytu w szpitalu oraz przebytej operacji, gdyż zdarzenia takie nigdy nie zostały mu zgłoszone, w związku z czym powództwo w tym zakresie jest przedwczesne.
W piśmie z dnia 19 października 2021 r. pozwany podtrzymał swoje dotychczasowe stanowisko w sprawie. Zaprzeczył jakoby okoliczności sprawy o sygn. akt I C 2606/19, w której procedował tut. Sąd były tożsame z okolicznościami występującymi w niniejszej sprawie. O powyższym świadczy fakt, że ani wnioski dowodowe, ani twierdzenia, ani podniesione w niniejszej sprawie przez strony zarzuty nie pokrywają się z tymi przedstawionymi w sprawie o sygn. akt I C 2606/19. W jego ocenie powódka nie wykazała w niniejszym postępowaniu ani zasadności, ani wysokości roszczenia.
W dalszym toku postępowania powódka podtrzymała swoje dotychczasowe stanowisko w sprawie uznając argumentację pozwanego za bezzasadną.
Wyrokiem z 4 lipca 2022r. Sąd Rejonowy w Gnieźnie:
Stan faktyczny sprawy, ocenę dowodów oraz ocenę prawną Sąd Rejonowy przedstawił w obszernym i wyczerpującym uzasadnieniu wyroku.
Apelację od powyższego rozstrzygnięcia złożył pozwany, który zaskarżył wyrok w całości podnosząc zarzuty:
Z uwagi na powyższe pozwany wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku poprzez oddalenie powództwa w całości, zasądzenie od powódki na rzecz pozwanego kosztów procesu za I instancję, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych, a także o zasądzenie od powódki na rzecz pozwanego kosztów procesu za II instancję, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych.
W odpowiedzi na apelację powódka wniosła o jej oddalenie w całości oraz o zasądzenie na jej rzecz zwrotu kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa adwokackiego.
Sąd Okręgowy zważył, co następuje:
Apelacja okazała się niezasadna.
Sąd Okręgowy podziela ustalenia faktyczne Sądu Rejonowego i poczynioną na ich podstawie ocenę prawną, czyniąc je podstawą własnego rozstrzygnięcia.
Nieuzasadniony okazał się zarzut naruszenia art. 366 k.p.c. w zw. z art. 365 § 1 k.p.c., poprzez błędne uznanie, że wyrok Sądu Rejonowego w Gnieźnie w sprawie o sygn. akt I C 2606/19 jest wiążący i ma charakter prejudycjalny w sprawie niniejszej. Sąd Okręgowy również podziela poglądy judykatury, że w procesie o dalszą – ponad prawomocnie uwzględnioną – część świadczenia z tego samego stosunku prawnego, sąd nie może w niezmienionych okolicznościach odmiennie orzec o zasadzie odpowiedzialności pozwanego (uchwała SN z 29.03.1994 r., III CZP 29/94, LEX nr 84472).
Wbrew twierdzeniu apelującego, w obu sprawach powódka wywodziła swe roszczenie z tego samego stosunku prawnego, wskazując na tożsame okoliczności faktyczne i prawne. W przedmiotowej sprawie powódka domagała się bowiem dalszej części świadczenia za zgon jej ojca Z. N., ubezpieczonego u pozwanego zgodnie z polisą nr (...) oraz dalszej części świadczenia tytułem przebytej operacji i pobytu w szpitalu zgodnie z warunkami polisy nr (...), to jest ponad kwoty zasądzone na jej rzecz prawomocnym wyrokiem Sądu Rejonowego w Gnieźnie w sprawie o sygn. akt I C 2606/19. W tej sytuacji, nie budzi wątpliwości Sądu Okręgowego, że Sąd I instancji nie mógł w niezmienionych okolicznościach orzec odmiennie o zasadzie odpowiedzialności pozwanego.
Podkreślić przy tym trzeba, że pozwany w apelacji nie wskazał nawet, jakie to odmienne okoliczności faktyczne i prawne pojawiły się w tej sprawie w stosunku do sprawy I C 2606/19. Analiza akt sprawy prowadzi natomiast do wniosku, że pozwany w przedmiotowej sprawie nie podniósł nowych twierdzeń, czy dowodów w stosunku do sprawy I C 2606/19. W szczególności mimo deklaracji zawartej w piśmie procesowym z 18.10.2021 r., pozwany nie złożył do akt sprawy pełnomocnictwa dla K. G. do złożenia w imieniu pozwanego oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu w zakresie objęcia Z. N. ochroną ubezpieczeniową. W tej sytuacji Sąd I instancji prawidłowo przyjął, że w przedmiotowej sprawie jest związany oceną dochodzonego roszczenia wyrażoną przez Sąd Rejonowy i Sąd Okręgowy w sprawie o sygn.. akt I C 2606/19.
Pozostałe zarzuty apelacyjne były tożsame z zarzutami apelacyjnymi podniesionymi w sprawie o sygn. akt I C 2606/19. Sąd Okręgowy w niniejszym składzie podziela ocenę tych zarzutów dokonaną w sprawie XV Ca 1449/20, nie widząc potrzeby jej powielania.
Mając na uwadze powyższe, Sąd Okręgowy na podstawie art. 385 k.p.c. oddalił apelację pozwanego jako bezzasadną.
O kosztach postępowania odwoławczego orzeczono na podstawie art. 98 k.p.c. oraz § 2 pkt 5 w zw. z § 10 pkt 1 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie ( Dz.U. 2015 r., poz. 1800 z późn. zmianami).
Małgorzata Radomska-Stęplewska