Orzeczenie, sygn. akt III AUa 314/14
Sygn. akt III AUa 314/14 UZASADNIENIE Decyzją z 25 lipca 2013 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. stwierdził , iż A. S. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 01.01.2013 r. do 31.03.2013 r. oraz od 06.05.2013 r. W uzasadnieniu podano , że 06.05.2013 r. wpłynęło zgłoszenie do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego , gdzie jako datę powstania obowiązku ubezpieczenia i wniosku wskazano dzień 01.05.2013 r. Powołując się na przepis art. 14 ust 1 ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych , organ rentowy stwierdził , że objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku , nie wcześniej jednak niż od dnia , w którym wniosek został zgłoszony . Dlatego wnioskodawczyni została objęta dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym od dnia 06.05.2013 r.
W odwołaniu A. S. wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji i stwierdzenie , że podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 18.12.2010 r. do 31.03.2013 r. oraz że podlega temu ubezpieczeniu od 01.05.2013 r. Podniosła , iż działalność gospodarczą prowadzi od 18.12.2010 r. i od tego dnia podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu . Wyjaśniła, iż w dniu 03.04.2013 r. zostało złożone wyrejestrowanie z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego od dnia 01.04.2013 r. , zaś z datą 01.05.2013 r. jej pełnomocnik miał dokonać ponownego zgłoszenia do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego . Oddział ZUS w R. w okresie od 01.05.2013 r. do 05.05.2013 r. był nieczynny pełnomocnik złożył wniosek w dniu 06.05.2013 r. Wnioskodawczyni uważa , że dzień podlegania ubezpieczeniu chorobowemu należy przyjąć dzień wskazany we wniosku tj. 01.05.2013 r.
Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania argumentując , jak w zaskarżonej decyzji .
Sąd Okręgowy w Rzeszowie po rozpoznaniu sprawy wyrokiem z 28 lutego 2014 r. oddalił odwołanie .
W pisemnym uzasadnieniu orzeczenia Sąd wskazał ustalony , niesporny stan faktyczny z którego wynika , że A. S. w okresie od 18.12.2010 r. do 31.12.2012 r. podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą . Od 1 stycznia 2013 r. została objęta dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym w systemie osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą , dla których podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowiła zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek .
Z dniem 01.04.2013 r. ustało jej dobrowolne ubezpieczenie chorobowe , bowiem za miesiąc ten nie została uiszczona składka .
W okresie od 01.05.2013 r. do 05.05.2013 r. ZUS Odział w R. nie przyjmował interesantów , bowiem były to dni wolne od pracy .
W tym okresie dostępny był dla interesantów wielofunkcyjny „urzędomat” , który jest usytuowany w budynku Oddziału ZUS w R. z odrębnym wejściem , a więc dostęp do tego urządzenia był możliwy także w okresie od 1 do 5 maja 2013 r. To urządzenie zostało przekazane do eksploatacji 08.02.2013 r. i jest czynne 24 godziny na dobę , przez siedem dni w tygodniu.
Wniosek o objęcie A. S. dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym został złożony w ZUS Oddział w R. w dniu 06.05.2013 r. we wniosku jako datę początkową wskazano 01.05.2013 r.
W uzasadnieniu prawnym swojego rozstrzygnięcia Sąd powołał treść art. 6 ust 1 pkt 1 i 5 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( Dz. U z 2009 r. Nr 205 , poz. 1585 ) , oraz art. 12 ust 1 tej ustawy , następnie podał , że zgodnie z przepisem art. 14 ust 1 powołanej ustawy objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym ,rentowymi i chorobowymi następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami , nie wcześniej jednak niż od dnia , w którym wniosek został zgłoszony . Zgodnie z art. 14 ust 2 pkt 2 ustawy systemowej ubezpieczenie chorobowe ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego , za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie .
Zaprzestanie opłacania składki na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe w miesiącu kwietniu 2013 r. spowodowało ustanie tego rodzaju ubezpieczenia na podstawie powołanego wyżej przepisu .
Sąd Okręgowy stwierdził , że mając powyższe na uwadze organ rentowy prawidłowo objął wnioskodawczynię dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym od dnia 06.05.2013 r. , tj. od dnia zgłoszenia wniosku .
W podstawie prawnej podano dodatkowo art. 477 14 § 1 k. p. c.
Powyższy wyrok Sądu Instancji zaskarżyła A. S. apelacją zawierającą zarzuty :
Apelacja zawiera obszerne uzasadnienie ( k. 51 – 52 ) .
Sąd Apelacyjny zważył co następuje :
Przedmiotem sporu w niniejszej sprawie było to , czy odwołująca się A. S. , jako osoba prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 1 maja 2013 r.
Sąd Okręgowy rozpoznając odwołanie od decyzji ZUS z 25 lipca 2013 r. ustalił prawidłowo , niesporny stan faktyczny sprawy . Ustalenia te zostały w całości zaakceptowane przez Sąd Apelacyjny i przyjęte za własne .
Apelacja w istocie dąży do wykazania , że A. S. , jako osoba ubezpieczona z tytułu prowadzenia bez przerw pozarolniczej działalności gospodarczej od 18 grudnia 2010 r. nie miała w istocie obowiązku zgłaszać ponownego wniosku o objecie jej dobrowolnym ubezpieczeniem chorobo wym od 1 maja 2013 r. w sytuacji , gdy składka na to ubezpieczenie została opłacona w całości i wymaganym terminie .
Ze stanowiskiem takim nie sposób się zgodzić , a to z uwagi na charakter ( dobrowolny ) spornego ubezpieczenia .
Do powstania bowiem stosunku prawnego dobrowolnego ubezpieczenia niezbędny jest wniosek ubezpieczonego , co wynika wprost z treści art. 14 ust 1 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ( tj. Dz. U. 2013 r. Nr 1442 ze zm. ) . Uprzednie podleganie temu ubezpieczeniu nieprzerwalnie do dnia 31 marca 2013 r. , wobec braku dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego odwołującej się w okresie 1-30 kwiecień 2013 r. pozostaje bez wpływu na rozstrzygnięcie sporu w przedmiotowej sprawie .
Ponowne objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą po ustaniu tytułu podlegania temu ubezpieczeniu , wymaga zgłoszenia pisemnego wniosku przez ubezpieczonego zgodnie z treścią art. 11 ust 2 oraz art. 14 1 i 1a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ( por. wyrok SN z 29 marca 2012 r. sygn. I UK 339/11 OSNP 2013/5-6/68 ) .
W uzasadnieniu powołanego wyżej wyroku SN wskazał , że nie można przyjąć dorozumianego oświadczenia zainteresowanego o objęcie go dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym , gdyż brak jest do tego podstaw . Do stosunków ubezpieczenia społecznego – jako stosunków regulowanych prawem publicznym – nie ma bowiem zastosowania art. 60 k. c. zgodnie z którym wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby , które ujawnia jej wolę w dostateczny sposób . Sąd Apelacyjny podziela powyższy pogląd prawny . Przystąpienie do dobrowolnego ubezpieczenia nie jest bowiem czynnością prawa cywilnego do której można stosować wymieniony przepis . Wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym musi być wyraźny i jednoznaczny , nie jest wystarczające samo opłacenie składek na to ubezpieczenie oraz przyjmowanie tych składek przez organ rentowy ( por. wyrok SN z 8 sierpnia 2001 r. II UKN 518/00 publ. OSNP 2003/10/257 ) .
Treść art. 14 ust 1 ustawy systemowej wskazuje , że nie jest możliwe objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem w tym także chorobowym , od wcześniejszej daty, niż data w której wniosek został zgłoszony . W przypadku odwołującej kontynuującej ubezpieczenie rentowo – emerytalne z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej nie ma zastosowania przepis art. 14 ust 1a w/w ustawy systemowej .
Dni : 1 maja 2013 r. ( środa ) i 3 maja 2013 r. ( piątek ) były dniami ustawowo wolnymi od pracy zgodnie z ustawą z 18 stycznia 1951 r. o dniach wolnych od pracy ( Dz. U. Nr 4 poz. 28 z późn. zm .) . Dzień 2 maja 2013 r. ( czwartek ) i 4 maja 2013 r. ( sobota ) były dla ZUS – dniami wolnymi od pracy . Sobota , jako dzień szósty w pięciodniowym , tygodniowym rozkładzie czasu pracy , czwartek jako dzień dodatkowo wolny od pracy wyznaczony przez pracodawcę ( ZUS ) zgodnie z art. 130 § 2 Kodeksu pracy ( Dz. U. 1974 r. Nr 24 poz. 141 ze zm. ) .
Z uwagi na treść art. 57 § 1 i 4 k. p. a., skoro dzień 1 maja był dniem ustawowo wolnym od pracy, to dla zachowania terminu objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym od dnia 1 maja 2013 r. ( dzień wskazany we wniosku ) należało nadać wniosek o objęcie tym ubezpieczeniem w dniu 2 maja 2013 r. – następny dzień powszedni – w placówce pocztowej ( art. 57 § 5 pkt 2 ) k. p. a.
Złożenie wniosku do ZUS w dniu 6 maja 2013 r. ( poniedziałek ) , ze wskazaniem 1 maja 2013 r. , jako dnia objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym , nie było czynnością wystarczającą do wywołania oczekiwanego skutku tj. powstania stosunku prawnego dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego od 1 maja 2013 r.
Mając powyższe na względzie Sąd Apelacyjny uznał apelację za pozbawioną uzasadnionych podstaw faktycznych i prawnych i zgodnie z art. 385 k. p. c. orzekł o jej oddaleniu .